Płeć : Mężczyzna Wiek : 18 Waga : 100 Wzrost : 185 Obwód klatki : 106 Obwód ramienia : 35 Obwód talii : 112 Obwód uda : 68 Obwód łydki : 49 Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 20 Aktywność w ciągu dnia : uczeń II klasy liceum ogólnokształcącego Uprawiany sport lub inne formy aktywności : koszykówka, wf [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Reasumując – białko jest niezwykle cennym, niezastąpionym składnikiem diety sportowca. Musimy zwracać szczególną uwagę na jego ilość i jakość, bilansować jadłospis całodniowy oraz poszczególne posiłki, szczególnie trenując ciężko i angażując znaczne ilości włókien mięśniowych. Pamiętajmy jednak, że [...]
[...] Reasumując – białko jest niezwykle cennym, niezastąpionym składnikiem diety sportowca. Musimy zwracać szczególną uwagę na jego ilość i jakość, bilansować jadłospis całodniowy oraz poszczególne posiłki, szczególnie trenując ciężko i angażując znaczne ilości włókien mięśniowych. Pamiętajmy jednak, że [...]
CzeMam pewna zagwozdkę, która nie daje mi spokoju. Otoz czytalem ostanio artykul o "carb cycling'u" i tam byla pewna rozpsika, przedstawiajaca spozywanie bialka/tluszczow/weglowodanow: Idealnym czasem na trening jest 10 rano. To sprawia, że schemat posiłków wygląda następująco: Posiłek 1 (po przebudzeniu) : Węgle + źródło białka Posiłek 2 [...]
[...] czy dzięki takiej diecie można organizmowi dostarczyć wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i witaminy. Istnieją także ludzie, którzy starają się drastycznie zmniejszyć ilość spożywanego mięsa, albo unikają tylko jego specyficznych rodzaji, np. mięsa kurczaka, czy "czerwonego mięsa". Niektórzy, głównie ludzie mieszkający na wsi, spożywają [...]
[...] w formie obawy wyrażana jest przez wielu ćwiczących:czy cwiczenia aerobowe prowadzą do spalania tak cięzko wypracowanej tkanki mięśniowej??Ta,stosunkowo niewielka,ilość treningu aerobowego,jaka potrzebna jest kulturystom do pobudzenia ich układu krążeniowego i oddechowego,nie pociąga za sobą spalania tkanki mięśniowej ani zmniejszania [...]
[...] Stopniowo odchodziłem od prostych cukrów, złych tłuszczów, wysoko przetworzonej żywności, używek etc. Ponadto - co chyba jeszcze ważniejsze - systematyzowałem tryb życia, ilość i częstotliwość posiłków itp. Generalnie w okresie 2013-2015 mocno przebudowałem dietę i zrzuciłem sporo tłuszczu (zszedłem z wagą od 90 do 73 kg). Na wejściu miałem [...]
Witam, ostatnio na forum dyskutowałem o problemie senności po treningu. Odpowiedzi wskazywały jako przykładowe przyczyny: 1)depresję jesienną ; ) 2)brak wystarczającej ilości snu 3)niewystarczające uzupełnianie glikogenu po treningu 4)źle zbilansowaną dietę Odrzucając dwie pierwsze możliwości jako mniej prawdopodobne w moim przypadku, skupiłem się [...]
[...] węglowodanów. W posiłkach MRP powinien on wynosić 2:1 (białko:węglowodany). Bardzo kluczowym aspektem odróżniającym posiłki MRP od gainerow lub bulkow jest właśnie większa ilość protein w szejku. Białka - powinny składać się z kilku frakcji, ażeby posiłek dłużej się przyswajał, a aminokwasy uwalniane były regularnie do krwioobiegu. Dzięki [...]
[...] Dni nie treningowe nie różnią się od siebie za bardzo ( oprócz ilości kalorii, rozkład makroskładników jest podobny). Interesuje mnie różnica w dni treningowe oraz ogólna ilość kcal. Którą opcję wybrać: 0/-30 czy -15/-20 ? Czy rozkład makroskładników i różnica między podażą WW/T w dni treningowe i nie treningowe jest lepsza w przypadku opcji 1 [...]
Jako, ze nie chce mi sie spac podziele sie konsensusem ktory wyciagnalem czytajac ebooka pana z tematu.Od pn startuje z tym "cudenkiem"...Oczywiscie info ktore zamieszcze moze zawierac bledy,poniewaz byla to ksiazka ang, a nie wszystkie zwroty dietetyczne znam wiec wiecie,kilka rzeczy zostalo celowo przeze mnie zmienionych, ale to wszystko w [...]
[...] Krok 8: Jeśli chcesz wiedzieć, ile gramów białka powinieneś zjadać dziennie, podziel liczbę kalorii z białka przez 4 (l 020 : 4 = 255g białka dziennie). Krok 9: Podziel ilość białek i węglowodanów w gramach przez liczbę posiłków w ciągu dnia (467g węglowodanów : 6 posiłków = 78 g na jeden posiłek; 255g białka : 6 posiłków = 43g na jeden [...]
[...] Hiit „Przykładowe wykonanie wygląda następująco : 30 sek Truchtu (55-65%MAXymalnego tempa) i 10 sek spritnu (90-100%MAXymalnego tempa). Oczywiście z czasem zmniejszamy ilość truchtu np do 20sek i wydłużamy ilość sprintu do 15sek, tak aby trening wciąż był dużym wysiłkiem, a co za tym idzie dawał oczekiwane rezultaty;. Co tydzień zmniejszam [...]
[...] ale znaczącą statystycznie różnicę w wynikach w wypychaniu nóg. Natomiast nie zaobserwowano żadnych znaczących różnic w ćwiczeniach na górne partie ciała. Również całkowita ilość ciężaru nie różniła się specjalnie, chociaż aż 9 osób miało wyraźniejsze różnice po spożyciu kofeiny. Jest to o tyle ciekawe badanie, że mamy tutaj interesującą [...]
Witam.Mam 30 lat i mam 164 cm wzrostu i ważę 77 kg i trenuję już 10 lat w warunkach domowych i żadnych postępów w treningach tylko siły trochę większa jest nie mam dostępu do profesjonalnej siłowni .A posiadam ławeczkę regulowaną z modlitewnikiem, obciążenia i hantle i sztanga i wyciąg własnej roboty i drążek do podciągania i już wszystkimi [...]
Witam...Od poniedziałku chciałbym wznowić treningi po przerwie (4 tygodnie). Staż mojego trenigu na siłowni to prawie dwa lata. Przeczytałem niedawno w magazynie Muscle o "planie rocznym" który wydał mi się bardzo ciekawy oraz interesujący z racji jasno określonych calów, serii itd:) Zamiast opowiadać przepisze ten plan a na koniec zadam swoje [...]
[...] w następujący sposób: weź standardowe dzienne spożycie węglowodanów poza sezonem (dla typowego kulturysty ważącego 90kg wynosi ono 500 g) i podziel na pół. Otrzymasz ilość, którą należy zjeść dnia pierwszego (250 g). Następnie ilość tę podziel jeszcze raz na pół, a otrzymasz ilość 125 g, którą należy zjeść przez następne dwa dni. Rozłóż [...]
[...] węglowodanów. W posiłkach MRP powinien on wynosić 2:1 (białko:węglowodany). Bardzo kluczowym aspektem odróżniającym posiłki MRP od gainerow lub bulkow jest właśnie większa ilość protein w szejku. Białka - powinny składać się z kilku frakcji, ażeby posiłek dłużej się przyswajał, a aminokwasy uwalniane były regularnie do krwioobiegu. Dzięki [...]